logo design v2

The Fittest Agency

The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

Maak van je klanten ambassadeurs!

Maak van je klanten ambassadeurs!

Tevreden klanten zijn goed, maar loyale klanten zijn onbetaalbaar. Het is belangrijk dat jouw bestaande klanten hun netwerk enthousiast maken voor jouw diensten. Klanten worden echter niet zomaar een ambassadeur voor je bedrijf. Daar is een uitgekiende strategie voor nodig en die ga ik je uitleggen in deze blog.

 

Allereerst: wat is er mis met tevreden klanten?

Klanten die ‘gewoon’ tevreden zijn, kunnen dat op meer plekken zijn.

Ze blijven prijsgevoelig en blijven op acties en aanbiedingen letten. Ook vertelt iemand die ‘gewoon’ tevreden is niet zomaar tegen anderen dat hij zo tevreden is van je dienst. Ik denk dat de klant steeds kritischer is geworden. Dat iemand zijn afspraken nakomt en de diensten op een goede manier levert, is niet meer dan normaal.

 

Wat is de definitie van een ambassadeur?

Ambassadeurs zijn klanten die zo blij met je zijn, dat ze bereid zijn om uit zichzelf reclame te maken. Een ambassadeur zal op eigen initiatief je diensten en onderneming aanbevelen in zijn of haar netwerk. En mond-op-mondreclame werkt nog steeds het beste. Een ambassadeur is intrinsiek gemotiveerd, doet het dus niet voor de beloning, net daarin schuilt de kracht van zijn of haar word-of-mouth. Het gebrek aan een commerciële motivatie maakt de ambassadeur nét zo geloofwaardig.

Bijvoorbeeld: jij wilt wat meer sporten & werken aan je gezond. Een vriendin raad jou een bepaalde plek aan. Dan is de kans heel groot dat je effectief naar deze plaats. Want waarom zou jezelf uren nagaan welke fitness of personal trainer het beste is wanneer je vriendin het antwoord al heeft?

 

Hoe krijg ik mijn klanten zo ver om ambassadeur te worden?

Het belangrijkste is volgens ons om als fitness professional iets te bieden wat de klant niet verwacht. Iets waardoor hij denkt: ‘hier kom ik vaker terug’. Als je genoeg meerwaarde biedt dan de klant aanvankelijk had verwacht en jullie band/relatie is goed, dan is de kans groot dat je er een nieuwe ambassadeur bij hebt.

Dat extraatje kan al in hele kleine dingen zitten. Onderstaande tips gaan je helpen om klanten om te toveren tot échte ambassadeurs.

 

Hou je ogen en oren open

Luister naar je klanten, enkel zo kan je erachter komen wat hun specifieke wensen zijn, en wat er leeft. Let hierbij ook wat er op sociale media en op internet over jouw bedrijf of diensten verteld wordt. Sluit dit aan bij het beeld dat je naar buiten wenst te dragen? Je koopt zélf toch ook eerder bij een bedrijf met een positief imago?

 

Ken je klanten

Een persoonlijke aanpak is goud waard. Klanten houden ervan als je je herinnert welke doelen ze al bereikt hebben bij jou en waar ze gelukkig van werden. Ik begrijp best dat dit niet altijd gemakkelijk is, zeker niet als je heel veel klanten per dag ziet. Maar met een persoonlijke aanpak naar jouw klanten toe, profileer je jezelf als een bedrijf met de professionele organisatie van een grootwarenhuis, met de charme van een buurt superette.

 

Bied méér dan men verwacht

Waarschijnlijk hét beste advies om van je klanten ambassadeurs te maken. Als je méér biedt dan wat men verwacht, kan je toch niet anders dan méér dan tevreden klanten genereren? Een mooi voorbeeld uit een heel andere branche, dan snap je exact wat ik bedoel.

Een specialist in autoruiten die na een reparatie of vervanging ook gratis de ruitenwisservloeistof heeft bijgevuld, en proactief én kosteloos nieuwe ruitenwissers heeft geïnstalleerd, heeft ook bij mij en streepje voor.

 

Onderscheidt jezelf

Wees anders dan jouw concurrenten. Geef je klanten het gevoel dat je er alles voor doet om hun behoeften te ontdekken en ze ook in te vullen. Wees dus origineel, maar vertrek hierbij steeds vanuit de klant. Als je de dingen anders aanpakt dan jouw concullega ‘s, wordt dit gegarandeerd op positieve wijze gedeeld. En over wie denk je dat ze dan praten?

Ambassadeurs zijn meestal klanten voor het leven, doordat ze zich een deel van jouw bedrijf voelen. Ze zorgen voor positieve mond tot mond reclame waardoor je nog meer potentiële klanten aantrekt die bovendien zin hebben om bij jou te kopen.

 

 

 

Lokale ambassadeurs zijn je beste 24/7 verkopers.

Wist je dat klantambassadeurs 5 keer waardevoller zijn dan de gemiddelde klant en dat 92% van de klanten aanbevelingen vertrouwt van vrienden of kennissen? De reputatie van een je bedrijf en diensten hangt vaak af van wat anderen daarover te zeggen hebben.

En dit beste ondernemer, dit kan je niet kopen, maar dit moet je verdienen, dag na dag…

 

Als fitness professional ben je niet wat je zegt dat je bent, je bent wat de klanten zeggen over je!

 

Download ons gratis e-book, de gouden gids voor klantenbinding, via deze link en ontdek uitgebreid hoe je stap per stap je klanten kan binden aan je onderneming!👊🏼

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram