....
logo design v2

The Fittest Agency

The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

De 10 meest gemaakte social media marketing fouten als fitness professional

In deze extreme digitale tijden, spenderen we heel wat tijd op sociale media. We scrollen en swipen er op los. Online communicatie wordt gretig geconsumeerd door jouw specifieke doelgroep.

Als personal trainer, sportschoolhouder of (online) coach is dit de uitgelezen kans om onderscheidend uit de hoek te komen en een meerwaarde te bieden. Sociale media geeft jou de kans om jezelf helemaal authentiek te tonen, jouw expertise te delen en om te staan voor wie jij bent.

Social media is geen kernfysica. Toch zien we dagelijks tal van grote fouten door fitness professionals op sociale media.

Ik ga de meest gemaakte fouten met je delen zodat jij NIET in dezelfde val trapt. Namelijk de 10 meest gemaakte social media marketing fouten als fitness professional (laat het jou niet overkomen!).

Het idee achter deze blogpost is je grootste fouten blootleggen als personal trainer, sportschoolhouder of (online) coach . Bijgevolg zal je uit deze fouten leren en het in de toekomst beter kunnen aanpakken. Let’s dive into it!

 

* * * * * * * * * *

Korte samenvatting van de 10 meest gemaakte social media fouten:

FOUT #1. ALLES PERFECT PROBEREN DOEN

FOUT #2. FOCUSSEN OP DE HOEVEELHEID VOLGERS EN NIET OP DE KWALITEIT

FOUT #3. GEEN STRATEGISCH PLAN

FOUT #4. GEEN WAARDEVOLLE CONTENT

FOUT #5. GEEN PERSOONLIJKHEID HEBBEN

FOUT #6. FOCUSSEN OP TEVEEL SOCIAL MEDIA KANALEN

FOUT #7. TE SALESGERICHT SCHRIJVEN

FOUT #8. TE WEINIG INTERACTIE OP JE SOCIAL MEDIA

FOUT #9. JE BENT NIET CONSISTENT

FOUT #10. ALLES ZELF WILLEN DOEN

* * * * * * * * * *

FOUT #1. ALLES PERFECT PROBEREN DOEN

De grootste fout die je kan maken is blijven zoeken naar de heilige graal van social media en alles perfect proberen doen. In dit geval zal je geen actie ondernemen en blijven staan waar je nu staat.

Wij horen wel eens dat mensen er uren over doen om een foto te delen waar ze tevreden mee zijn. Een perfect beeld op social media en een perfecte feed, is dat wel nodig?

NEE! Het is net fijn om je volgers wat vaker echtheid te laten zien. Zo kom je authentieker en geloofwaardiger over online.

 

FOUT #2. FOCUSSEN OP DE HOEVEELHEID VOLGERS EN NIET OP DE KWALITEIT

Veel fitness professionals zijn mega gefocust op het aantal volgers op hun social media kanalen. Natuurlijk ziet het er tof uit als je een enorm leger aan volgers hebt. Een X aantal mensen “volgt” jou. Je voelt je (en het ziet eruit) alsof je belangrijk bent. Het streelt misschien wel je ego.

Weet je… Onder aan de streep maakt dat helemaal geen fluit uit als je deze volgers niet kunt omzetten naar leads, klanten of ambassadeurs.

Kwaliteit boven kwantiteit.

Wij zijn van mening dat je beter een kleinere groep volgers kan hebben die jou meer opleveren dan een grote groep volgers die toch nooit een dienst bij jou gaan afnemen. 

De focus van je sociale media marketing moet liggen op het informeren, inspireren en connecteren van je doelgroep.

TIP: zorg dat je er zelf ook van geniet.

Met creatieve en specifieke aanbiedingen komen om je fitness business te laten groeien is één van de BESTE manieren om je aantal volgers kwalitatief te laten groeien.

 

FOUT #3. GEEN STRATEGISCH PLAN

Enthousiast aan de slag gaan met content marketing zonder dat je een strategisch plan hebt pakt meestal niet zo goed uit. Dit zorgt ervoor dat je niet de juiste mensen aanspreekt, geen duidelijke boodschap hebt én dat je gouden kansen laat liggen. Je hebt geen strategisch plan waardoor je van alles en nog wat online smijt. Op die manier ‘doe je maar wat’ en weet je niet wat je doelstellingen zijn op lange termijn.

Wat zijn daar de gevolgen van?

· Het is niet helder voor volgers waarvoor je staat.

· Je gaat eerder posten vanuit een ‘moeten’, ik moet zichtbaar zijn, ik moet posten.

· Je laat gouden kansen liggen om te groeien als zaak.

· Dit wekt geen vertrouwen op bij je doelgroep.

· Je bouwt geen connectie op met je volgers, potentiële leads.

· Je profiel(en) komen niet professioneel en rommelig over.

Daarom is het belangrijk dat je eerst een strategie hebt. Als je voor jezelf meetbare doelen opstelt is de kans veel groter dat je meer resultaat behaald dan wanneer je dit niet doet. Bedenk waar je als fitness professional voor staat en wat je wilt uitdragen. Trek dit als een rode draad door in al je marketinginspanningen. Hierbij is het ook belangrijk dat je kennis hebt van je doelgroep en hun interesses.

“Social media en content creatie gaat over het continu zaaien om resultaten te behalen op lange termijn.

 

FOUT #4. GEEN WAARDEVOLLE CONTENT

Als je zomaar wat post, dan is de kans groot dat jouw content geen waarde bevat voor de lezer. Met als gevolg dat de lezer snel verder scrolt.

Wat betekent nu ‘waardevolle content’?

Waardevolle content is content die de gebruikers iets bijbrengt (meerwaarde bieden), aanzet tot actie, amuseert en inspireert.

“Mensen zijn actief op sociale media om er iets uit te leren, om kennis op te doen, om geïnspireerd te worden.

Breng je volgers iets bij waardoor ze met plezier jouw content gaan consumeren en steeds terugkeren naar jouw profiel om nieuwe content te ontdekken. Durf jouw inzichten, werkwijzes en kennis te delen, zo onderscheid jezelf helder van jouw conculega.

Denk niet dat je teveel waarde of informatie vrijgeeft. Waardevolle content zet mensen aan tot interactie. Als je consistent waardevolle content post dan komen de leads vanzelf.

Bouw op deze manier jouw personal brand op.

 

FOUT #5. GEEN PERSOONLIJKHEID HEBBEN

Dit sluit aan bij de vorige veel voorkomende fout. Wees niet te algemeen!

Speel geen rol en probeer niet exact hetzelfde te zijn als één of andere fitness influencer. Want dat ben je niet.

Zorg er voor dat je een benaderbaar, positief en open persoonlijkheid uitstraalt online. Mensen waarderen dat en zullen op die manier eerder contact met je opnemen.

Zeker als je een lokale of regionale fitness professional bent die het moet hebben van mensen in jouw directe omgeving en community. Alleen daarom al zijn duurzame KLANTRELATIES bepalend voor jouw groei en succes.

 

FOUT #6. FOCUSSEN OP TEVEEL SOCIAL MEDIA KANALEN

Dien je op alle social media kanalen actief aanwezig te zijn?

Neen, dit is niet nodig. Je hoeft niet van dag 1 ‘all over the places te zijn’. Want dit houd je wellicht niet vol.

“Het is beter om op 1 of 2 kanalen goede content te posten en daar succes mee te hebben in plaats van te falen op alle social media kanalen.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, TikTok, Pinterest, wat nog meer?

Op een bepaald moment is het echt TEVEEL om het allemaal goed bij te houden en te managen. Je kunt letterlijk de gehele dag rond hangen op social media (en het is makkelijk om erin te verdrinken!). Maak dus duidelijke keuzes welke platformen voor jou en je doelgroep van belang zijn.

TIP: Facebook en Instagram (Meta) zijn relevant voor bijna iedere markt. Met meer dan een biljoen gebruikers (en groeiend) zijn deze misschien wel de belangrijkste. Deze zijn ook uitermate geschikt om lead campagnes op te runnen.

 

FOUT #7. TE SALESGERICHT SCHRIJVEN

Wij zien het dagelijks voorbijkomen, fitness professionals die té salesgericht schrijven en de meerwaarde van hun dienst(en) niet beschrijven.

Je denkt dat je onmiddellijk kan verkopen maar dan vergeet je de know-like-trust-resonance principe.

Mensen willen jou eerst ten volle vertrouwen vooraleer ze over gaan tot een aankoop. Om het met een metafoor uit te leggen: je gaat niet op café om iemand te ontmoeten en onmiddellijk met die persoon te trouwen. Je gaat eerst op date, je gaat in gesprek, je leert die persoon beter kennen, vooraleer je gaat trouwen.

“Dus, ga online op date met jouw bezoekers en leer jouw ideale klant heel goed kennen.

 

FOUT #8. TE WEINIG INTERACTIE OP JE SOCIAL MEDIA

Dit sluit aan bij de vorige veel voorkomende fout. Leg de focus van je organische social media op interactie en niet op sales. 

Fitness professionals die alleen foto’s plaatsen en dan verwachten dat gebruikers vanzelf gaan reageren, missen een grote kans om te groeien als bedrijf op social media. Instagram en Facebook vereisen, meer dan eender welk platform, dat bedrijven gebruik maken om de interactie aan te gaan met hun doelpubliek. Wees niet bang op een duidelijk call-to-action toe te voegen aan je post. Bijvoorbeeld als je een post hebt gepost over je ochtendroutine, eindig deze post dan met: hoe ziet jouw ideale ochtendroutine eruit?

Dit gaat je doelgroep aanzetten tot interactie.

FOUT #9. JE BENT NIET CONSISTENT

Wanneer je consistent bent, laat je overal de zelfde persoonlijkheid zien in je marketinguitingen. Denk hierbij aan je website, social media, advertenties, e-mails ect. Waar je ook bent en wie je ook ontmoet, je laat overal hetzelfde beeld zien. Dat zelfde beeld zorgt ervoor dat je met herhaling een betere bekendheid opbouwt en betrouwbaarheid opbouwt.

Fitness professionals die overal dezelfde persoonlijkheid laten zien, worden vaak gezien als betrouwbaar. Fitness professionals die als betrouwbaar gezien worden, hebben vaak een groter lokaal marktaandeel en verkrijgen meer leads.

TIP: Plan je posts in met een daarvoor bestemde tool. Dit zorgt ervoor dat je jouw posts consistent op bepaalde dagen en tijdstippen kunt inplannen. Plan ze eenmaal per maand in en je hoeft er niet meer naar om te kijken.

Goede tools om content mee in te plannen:

 

FOUT #10. ALLES ZELF WILLEN DOEN

Als druk bezette fitness professional kun je nu eenmaal niet de hele dag achter je laptop of telefoon zitten om te posten, reageren, berichten, tweeten enzovoort…en ondertussen je bedrijf succesvol runnen…en eten, slapen en nog een leven hebben. Dat is vaak gewoon niet haalbaar.

Wij raden fitness professionals aan om bepaalde taken van hun onderneming uit te besteden om zo te kunnen groeien.

“Zodat jij je kan focussen op je passie. Mensen helpen om fitter en gezonder te worden.

Met het uitbesteden van bepaalde delen van je marketing wordt er vanuit een ander perspectief naar jouw onderneming gekeken. Dat levert waardevolle en onpartijdige feedback op. Juist in drukke tijden kan een frisse blik een enorme meerwaarde zijn. Even uitzoomen. En samen met iemand van buitenaf naar jouw fitness onderneming kijken. Dat leidt tot verrassende inzichten. Iets waar jij nooit aan gedacht zou hebben, juist omdat jij middenin in je vak zit.

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram