The Fittest Agency

Logo The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

5 fouten die fitness professionals maken met Instagram reels

5-fouten-die-fitness-professionals-maken-met-instagram-reels

Reels zijn hot! Ze worden door steeds meer fitness professionals & online coaches toegevoegd aan hun social media marketing strategie en de resultaten liegen er niet om. Met Instagram Reels vergroot jij je bereik snel en gemakkelijk. Korte video’s nemen de social media feeds over en presteren beter dan reguliere content (afbeeldingen en langdurige video’s). Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan en Instagram reels op te nemen!

Iedereen kan Reels maken, jij ook! Toch zien we personal trainers, online coaches en fitness professionals dagelijks dezelfde grote fouten maken.

Wil je écht scoren met je Instagram reels? Maak dan niet de onderstaande fouten.

 

Wat zijn Instagram reels?

Instagram reels zijn korte verticale video’s die max 90 seconden duren.

Met de reels functie kun je korte verticale video’s opnemen, editen én voorzien van verschillende effecten en muziek.  Zodra je jouw eerste reel hebt gemaakt verschijnt er een extra tabblad op je profiel. Naast je eigen feed, IGTV en content waarin je bent getagd vind je nu ook reels tabblad terug. Als de video af is, kun je deze uiteraard delen op je Instagram account en zal deze te zien zijn voor al je volgers. Mensen die je niet volgen, kunnen je reels ook ontdekken via het tabblad reels, op het beginscherm van het Instagram-overzicht en in de explore pagina (ontdekken).

Waarom zijn Instagram reels zo belangrijk?

Als je de laatste tijd enig advies hebt gehoord over groeien op Instagram, heb je waarschijnlijk gehoord dat je met Instagram reels aan de slag moet.

Alhoewel je zeker ook kunt groeien op Instagram zonder Instagram reels, is het momenteel wel de beste manier om organisch je zichtbaarheid, je bereik en je aantal volgers te verhogen.

Het is ook niet voor niets dat Adam Mosseri, “head of Instagram”, aangeeft dat Instagram naast een foto-app nu vooral een video-app is.

Instagram heeft zijn app design opnieuw ontworpen om reels in het midden van het menu te plaatsen. Door deze aanpassing is ook het aantal weergaven van het organisch bereik gestegen. Uiteindelijk, hoe meer mensen je bereikt met je reels, hoe groter de kansen zijn dat het aantal volgers en de betrokkenheid ook zal groeien. Zelfs jouw minst bekeken reel heeft vaker een groter bereik dan mijn jouw stories en jouw posts. Een groter bereik is natuurlijk heel prettig omdat de kans dat daar jouw ideale klant tussen zit ook groter is.

Bovendien heeft het algoritme van Instagram ook door dat iedere gebruiker graag onderstaande content wilt zien:

  • Verticale video content
  • Inspirerende & motiverende content
  • Educatieve content
  • Content gemaakt door echte mensen

 

Wij gaan de meest gemaakte fouten met je delen zodat jij NIET in dezelfde val trapt.

* * * * * * * * * *

Korte samenvatting van 5 meest gemaakte Instagram reels fouten:

FOUT #1. GEEN HOOK, JE TREKT DE AANDACHT NIET

FOUT #2. NIET RELEVANT, WEINIG MEERWAARDE

FOUT #3. GEEN REKENING HOUDEN MET HET FORMAAT

FOUT #4. GEEN DUIDELIJKE CALL TO ACTION

FOUT #5. NIET CONSISTENT POSTEN

* * * * * * * * * *

 

FOUT #1. GEEN HOOK, JE TREKT DE AANDACHT NIET

Zorg dat de eerste seconden van jouw reel meteen de aandacht trekken. Die zijn namelijk cruciaal voor de kijker om te bepalen of hij verder swipet of niet. We hebben slechts 3 tot 5 seconden om ons doelpubliek te boeien en hen ertoe aan te zetten de video verder te bekijken. Dit doe je door middel van een aandachttrekkende Hook.

Een Instagram-Hook is een bepaalde zin die wordt gebruikt in content om de aandacht van je doelpubliek te trekken, interesse op te wekken en hen aan te zetten tot engagement. Je wilt je doelpubliek het gevoel geven van “Oh, dit is wel interessant, ik wil meer kijken.” Zorg ervoor dat de eerste seconden van jouw reel meteen de aandacht trekken.

 

FOUT #2. NIET RELEVANT, WEINIG MEERWAARDE

Hoewel inhaken op trends je zichtbaarheid kan vergroten, moet je nadenken over hoe elk van je reel video’s relevant kan zijn voor je onderneming (personal brand) en je doelgroep. In plaats van alleen maar te posten om te posten, neem je beter de tijd om je te verplaatsen in je doelgroep. Als je doelgroep bijvoorbeeld bestaat uit drukbezette volwassenen tussen de 30-45 jaar die een kwalitatieve en effectieve training willen doen, waarom zou je dan een Instagram reel plaatsen waarin je danst op een trending song. In plaats daarvan kun je waarde en expertise bieden door een leuke, snelle en effectieve workout te posten die jouw volgers kunnen gebruiken.

Onthoud altijd: waardevolle content is content die je specifieke doelgroep iets bijbrengt (meerwaarde bieden), aanzet tot actie, motiveert en inspireert.

“Mensen zijn actief op sociale media om er iets uit te leren, om kennis op te doen, om geïnspireerd te worden.

Denk niet dat je teveel waarde of informatie vrijgeeft. Waardevolle content zet mensen juist aan tot interactie. Als je consistent waardevolle content post dan komen de leads vanzelf.

 

FOUT #3. GEEN REKENING HOUDEN MET HET FORMAAT

Men kan je reel vanuit twee verschillende plaatsen bekijken. Eén daarvan is vanuit hun Instagram-feed, die een vierkante dimensie heeft. De tweede is op het reels-platform zelf, waar de dimensie is zoals bij Instagram stories.
Je moet onthouden dat je volgers vooral vanuit hun feed kijken, je moet dus ervoor zorgen dat alle tekst elementen binnen dat vierkant vallen. Toch zien we keer op keer dat gebruikers content creëren die gewoon niet presteert omdat de video niet is aangepast aan het Instagram reel formaat.

Wat gebeurt er als je tekst niet binnen dat vierkante gebied staat? Je doelgroep zal de informatie die je wilt delen niet of slecht kunnen lezen. Dit komt niet professioneel over.

Maar waar plaats je dan best je tekst? Met de nieuwe reel richtlijnen van Instagram is het nu makkelijker dan ooit om je tekstvakken leesbaar en buiten de no-go zones te houden. Hieronder te zien in onze reels “Safe Zones” gids.

 

FOUT #4. GEEN DUIDELIJKE CALL TO ACTION

Nu je aandacht trekt van je doelgroep door meer op waarden gebaseerde video’s te maken, die in het juiste formaat gedeeld worden, wat vraag je op het einde aan je kijkers?

‘Uhh niks…’ Dat is het antwoord dat we vaak krijgen wanneer we deze vraag stellen aan fitness professionals. Zonde, toch?

Onthoud altijd dit, het is de menselijke natuur dat je kijkers niets gaan doen tenzij jij hen zegt het te doen.

Je moet ze als het ware begeleiden naar de volgende stap die je wilt dat ze nemen. Bijvoorbeeld, als je wilt dat ze je gratis freebie downloaden, zet dan gewoon “Download nu”. Je kunt deze oproep tot actie in de reels video zelf of in het bijschrift zetten. Als al je informatie niet in de video zelf past, dan kun je een call-to-action plaatsen “Lees het bijschrift voor meer”, je kunt jouw publiek leiden naar je bijschrift en het lezen van meer informatie.
Zorg ervoor dat het een sterke oproep tot actie is, maak het duidelijk en eenvoudig voor jouw publiek om te doen wat je wilt dat ze doen.

 

FOUT #5. NIET CONSISTENT POSTEN

Geweldig, je hebt een aantal van je eerste Instagram reels gemaakt. Je hebt de bovenstaande fouten vermeden maar na enkele weken merk je dat je verslapt in het maken van vervolgvideo’s.

Je post hier en daar wel een reel maar het constante is er volledig uit. Eigenlijk zou je als fitness professional beter moeten weten. Want jij als personal trainer, (online) coach of sportschoolhouder weet als geen ander hoe belangrijk consistentie is.

Bij fysieke training kan je ook pas resultaat behalen als je weken, maanden of zelfs jaren consistent traint. Hetzelfde geldt voor je online aanwezigheid!

Bovendien vereisen de algoritmen van het platform dat je regelmatig blijft posten. Maak het een doel om minstens 1 tot 2 nieuwe reels per week te uploaden die jouw expertise als coach laten zien!

Extra tip: Het hebben van een content kalender is een prachtige manier om verantwoordelijk te blijven voor het consistent posten op je platforms. Plan je reels eenmaal per maand in en je hoeft er niet meer naar om te kijken.

Goede tools om content mee in te plannen:

 

 

Het word steeds belangrijker om op te vallen, gezien te worden en potentiële klanten te bereiken. Je wilt vooral jezelf duidelijk onderscheiden van de concurrentie. Maar de concurrentie heeft exact hetzelfde in gedachten. Dus, op welke manier kan je je merk, je diensten en alles wat je doet boven de concurrentie uit laten springen?

Op prijs concurreren? Zeker niet aan te raden…

Er beter en professioneler uitzien? Al een goed begin!

Consistent bezig zijn met je branding en social media? Zeer belangrijk!

Wil je aan de slag maar kan je wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met ons op. We staan volledig klaar om jouw bedrijf naar ’the next level’ te brengen!

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram