....
logo design v2

The Fittest Agency

The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

Boost je Google vindbaarheid als Personal Trainer: 10 Lokale SEO Tips

Boost je Google vindbaarheid als Personal Trainer: 10 Lokale SEO Tips

Google vindbaarheid is cruciaal voor personal trainers en coaches. Ongeveer 90% van alle Google zoekopdrachten naar een personal trainer, fitnesscentra of fitness professional begint op het internet.

Wat komen jouw potentiële leads als eerste tegen als ze een algemene zoekterm ingeven zoals ‘Personal trainer (in jouw stad)’… de 3-6 fitness professionals met de meest SEO-geoptimaliseerde website en het beste Google Mijn Bedrijf profiel. Daarom is het héél belangrijk om ook vindbaar te zijn in deze eerste zoekresultaten.

Hieronder ontdek je 10 waardevolle lokale SEO tips die je zullen helpen om bovenaan in Google te verschijnen.

Laat Google Jou Vinden: Lokale SEO voor Personal Trainers

Als personal trainer weet je dat jouw succes vaak afhangt van het aantrekken van nieuwe klanten. Lokale zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan je helpen om beter zichtbaar te worden op Google en potentiële klanten uit jouw regio aan te trekken. In deze blogpost delen we 10 waardevolle lokale SEO-tips die speciaal zijn afgestemd op personal trainers.

Waarom is lokale SEO zo belangrijk voor personal trainer en coaches?

Google is de plek waar mensen vandaag de dag op zoek gaan naar personal trainers en coaches zoals jij. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen de concurrentie en beter gevonden wordt in Google? In deze blog onthullen we 10 bewezen tips om je Google-vindbaarheid te optimaliseren en je online zichtbaarheid te vergroten.

Als personal trainer of coach wil je niet alleen fysiek in vorm zijn, maar ook digitaal.

 

10 Lokale SEO Tips om jouw website hoog te ranken in Google

1. Begin met je Website

Laten we de basis leggen voor een sterke lokale SEO-strategie en dat begint op je eigen website. Als lokale personal trainer, coach of fitness professional is je website het digitale visitekaartje van je bedrijf. Hier zijn enkele stappen om je website te optimaliseren voor Google:

 • Maak je Website Overzichtelijk: Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren is. Bezoekers moeten snel en moeiteloos toegang krijgen tot de informatie die ze zoeken. Een nette en professioneel ogende site wekt vertrouwen bij potentiële klanten. Zorg dat je website responsive (optimale ervaring op alle toestellen) is.
 • Deel Belangrijke Informatie: De kern van lokale SEO is ervoor zorgen dat je locatie, contactgegevens en aangeboden diensten duidelijk vermeld staan op je website. Plaats je adres, telefoonnummer en e-mailadres op goed zichtbare locaties zoals de header of de footer van je site.
 • Creëer Een Duidelijk Beeld: Het is cruciaal dat bezoekers meteen begrijpen wie je bent en wat je te bieden hebt. Geef een beknopte beschrijving van jezelf en je expertise als lokale personal trainer. Gebruik ook foto’s om jezelf en je trainingsruimte te laten zien. Visuals & video’s versterken de band met potentiële klanten.
 • Overweeg Een Blog: Overweeg het starten van een blog op je website. Door regelmatig branchegerichte artikelen te schrijven en te delen, kun je jezelf als een lokale expert positioneren. Bloggen biedt de mogelijkheid om te praten over fitness, gezondheidstrends, specifieke oefeningen en advies voor mensen in jouw regio. Dit trekt niet alleen lezers aan, maar ook zoekmachines zoals Google.

2. On-Page SEO Optimalisatie

Een andere cruciale stap in lokale SEO is het optimaliseren van je landingspagina’s zelf. Dit is waar je de fundering legt voor een sterke online aanwezigheid in jouw regio. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee dient te houden wat betreft on-page SEO:

 • Gebruik relevante zoekwoorden in je pagina’s en content: Zoekwoorden zijn de sleutel tot het aantrekken van relevante bezoekers naar je website. Identificeer welke zoekwoorden lokaal belangrijk zijn voor jouw diensten als personal trainer of fitness professional. Gebruik deze zoekwoorden op strategische plaatsen in je pagina’s en content, zoals in je titels, koppen en de hoofdtekst. Zog ervoor dat deze zoekwoorden zoveel mogelijk voorkomen op je pagina. Bijvoorbeeld ‘personal trainer [jouw stad]’, ‘voedingsadvies [jouw stad]’, ‘Krachttraining Expert [jouw stad]’, ‘Gewichtsverlies‘ , …
 • Optimaliseer titels, koppen en meta-beschrijvingen voor lokale zoekopdrachten: Maak boeiende meta-beschrijvingen die potentiële klanten aanspreken en hen aanmoedigen om door te klikken naar je website.
 • Zorg voor interne links naar relevante pagina’s op je website: Interne links of links van de ene pagina op je website naar de andere, verbeteren de navigatie voor bezoekers en helpen zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen. Dit kan ook helpen bij het overbrengen van autoriteit naar belangrijke pagina’s op je site.
 • Gebruik afbeeldingen met beschrijvende bestandsnamen en alt-teksten: Afbeeldingen zijn waardevol op je website, maar ze moeten wel geoptimaliseerd worden voor SEO. Geef afbeeldingen beschrijvende bestandsnamen die relevante zoekwoorden bevatten en vul de alt-teksten in. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar de afbeeldingen over gaan en kan je site helpen in de zoekresultaten voor afbeeldingen.
 • Maak een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke sitestructuur: De structuur van je website is belangrijk voor zowel bezoekers als zoekmachines. Zorg ervoor dat je website logisch is ingedeeld, met duidelijke categorieën en een gemakkelijk te volgen navigatiemenu. Dit verbetert de gebruikerservaring en maakt het voor zoekmachines makkelijker om je site te begrijpen.

Het optimaliseren van je website voor lokale SEO is een doorlopend proces (je plukt de vruchten ervan op lange termijn), maar het legt de basis voor een sterke online aanwezigheid in jouw regio. Het helpt je om beter te worden gevonden door potentiële klanten die actief op zoek zijn naar jouw diensten.

3. Google Mijn Bedrijf

Een krachtige troef voor lokale personal trainers en coaches is Google Mijn Bedrijf (GMB). Het is als het ware jouw online visitekaartje en kan aanzienlijk bijdragen aan je lokale vindbaarheid. Hieronder volgen enkele stappen om het meeste uit GMB te halen:

 • Claim en optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-vermelding: Allereerst moet je jouw bedrijf claimen op Google Mijn Bedrijf. Zorg ervoor dat alle informatie volledig en nauwkeurig is. Dit omvat je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website-URL, social media kanalen en categorie. Hoe vollediger je profiel is, hoe beter je scoort in lokale zoekresultaten.
 • Verifieer je locatie en zorg dat je gegevens consistent zijn met je website: Consistentie is essentieel voor Google. Zorg ervoor dat de informatie op je GMB-vermelding exact overeenkomt met wat er op je website staat. Dit omvat je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer. Zelfs kleine inconsistenties kunnen je Google ranking schaden.
 • Moedig tevreden klanten aan om recensies achter te laten: Vraag tevreden klanten om positieve recensies achter te laten op je GMB-vermelding. Dit verhoogt niet alleen je geloofwaardigheid, maar verbetert ook je zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten. Ontdek in deze blog, waarom Google reviews zo belangrijk zijn.
 • Voeg regelmatig updates en foto’s toe aan je Google Mijn Bedrijf-pagina: Blijf je GMB-account actueel houden. Plaats regelmatig updates over je diensten, promoties of evenementen. Ook foto’s van je sportschool, trainingsruimte of klanten in actie zijn waardevol. Deze updates houden je publiek geïnformeerd en geïnteresseerd.
 • Houd je openingstijden actueel, vooral tijdens vakanties of speciale gelegenheden: Zorg ervoor dat je openingstijden correct zijn, vooral tijdens feestdagen of speciale evenementen. Dit helpt klanten om te weten wanneer ze je kunnen bezoeken en voorkomt frustratie als ze voor een gesloten deur staan.

4. Reviews en Succesverhalen als social proof

Mond-aan-mond reclame is essentieel voor personal trainer en tegenwoordig gebeurt dit meer en meer online. Online reviews zijn dan ook een vorm van digitale mond-aan-mond reclame. Het feit dat er andere mensen onder eigen naam garant staan voor jouw dienst heeft een enorme meerwaarde voor je onderneming. Meer zelfs, dit is één van de beste manieren om nieuwe leads en potentiële klanten op je website te krijgen.

Ontdek in deze blog, waarom reviews zo belangrijk zijn.

5. Snelheid van je website

Een snelle website is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Hier zijn enkele stappen om ervoor te zorgen dat je website voldoet aan de eisen van snelheid:

 • Zorg ervoor dat je website snel laadt, vooral op mobiele apparaten: Mobiele gebruikers vormen een aanzienlijk deel van je doelgroep. Als je website traag laadt op mobiele apparaten, zullen gebruikers snel afhaken. Optimaliseer je website om een vlotte mobiele ervaring te bieden.
 • Optimaliseer afbeeldingen en video’s voor snel laden zonder verlies van kwaliteit: Zware afbeeldingen en video’s kunnen de laadtijd van je website aanzienlijk vertragen. Zorg ervoor dat je media-bestanden zijn geoptimaliseerd voor het web, zodat ze snel laden zonder aan kwaliteit in te boeten.
 • Test regelmatig de snelheid van je website en verbeter waar nodig: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de snelheid van je website te meten. Deze tools bieden gedetailleerde inzichten en suggesties om verbeteringen aan te brengen. Regelmatig testen en optimaliseren is essentieel.

6. Beveilig je website

Een essentieel aspect van lokale SEO is het beveiligen van je website. Dit zorgt niet alleen voor de bescherming van de gegevens van je klanten, maar ook voor het behoud van hun vertrouwen in jouw bedrijf. Begin met het gebruik van een SSL-certificaat, waarmee je gegevens versleutelt en een beveiligde verbinding biedt. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van je website om gegevensverlies te voorkomen. Het is ook van groot belang om al je software en plug-ins up-to-date te houden, omdat verouderde software kwetsbaarheden kan creëren.

Daarnaast is het raadzaam om sterke wachtwoorden te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze op een veilige manier worden beheerd.

Zelf gebruik ik onderstaande wachtwoordmanager tool en ik kan niet meer zonder!

Verder weet ik dat onderstaande wachtwoordmanager tools ook zeker goed zijn.

 • Dashlane
 • Keeper Security

 

7. Sociale Media met Lokale Focus

Zorg ervoor dat je actief bent op sociale media en gebruik lokale hashtags en locatietags om je bereik te vergroten. Allereerst is het van essentieel belang om regelmatig content te delen op sociale mediaplatforms. Dit kan variëren van berichten over je diensten en expertise als personal trainer tot inspirerende verhalen van tevreden klanten. Zorg ervoor dat je content relevant is voor je lokale doelgroep. Mensen uit jouw regio zullen je waardevolle content zien en dit kan leiden tot nieuwe klanten.

8. Linkbuilding

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van je lokale SEO-strategie, omdat het bijdraagt aan het versterken van je domeinautoriteit (DA). Een hogere domeinautoriteit geeft aan dat jouw website als waardevol en betrouwbaar wordt beschouwd, wat vervolgens kan leiden tot een betere positie in de zoekresultaten.

Om je domeinautoriteit te versterken, is het essentieel om relevante backlinks te verzamelen van lokale bronnen en partners. Deze links moeten afkomstig zijn van websites die relevant zijn voor jouw branche en regio. Een effectieve aanpak is het benaderen van lokale websites, die vaak fungeren als een online gids voor lokale bedrijven en diensten.

9. Lokale samenwerkingen

Het aangaan van samenwerkingen met lokale bedrijven is een krachtige strategie om je lokale SEO-inspanningen te versterken. Dergelijke relaties kunnen wederzijdse voordelen opleveren en zorgen voor een grotere zichtbaarheid in je lokale gemeenschap. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om deze relaties op te bouwen en te onderhouden:

 • Vermeldingen: Benader lokale bedrijven en vraag hen om naar jouw website te linken of je bedrijf te vermelden op hun platforms. Dit draagt bij aan je online autoriteit en verbetert je lokale SEO. In ruil daarvoor kun jij hetzelfde doen voor hen, wat leidt tot een win-winsituatie.
 • Promotie van Diensten en Aanbiedingen: Werk samen met lokale partners om elkaars diensten en aanbiedingen te promoten. Dit kan onder meer inhouden dat je elkaars content deelt of promotiemateriaal in elkaars bedrijfsruimtes plaatst. Het stelt je in staat om een breder publiek te bereiken en nieuwe potentiële klanten aan te trekken.
 • Geef Workshops en Trainingen: Organiseer gratis workshops, seminars of trainingssessies in samenwerking met lokale partners. Dit kan bijvoorbeeld een gezamenlijke workshop zijn over gezonde voeding en lichaamsbeweging (met bv. een lokaal restaurant dat inzet op gezonde voeding). Het geeft je de kans om je expertise te tonen en potentiële klanten te ontmoeten.
 • Onderhoud Relaties op Lange Termijn: Het is essentieel om contact te onderhouden en relaties met lokale partners te koesteren voor de lange termijn. Blijf betrokken bij de lokale gemeenschap en blijf op de hoogte van elkaars ontwikkelingen. Op die manier kunnen deze relaties zich ontwikkelen en blijvend vruchtbaar zijn.

10. Monitoring en Aanpassingen

Houd voortdurend de prestaties van je lokale SEO-inspanningen in de gaten. Analyseer welke strategieën het meest effectief zijn en pas je aanpak aan waar nodig. Lokale SEO is een voortdurend proces, en de resultaten zullen na verloop van tijd zichtbaar worden.

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om je prestaties te volgen.

Alleen door consequent aandacht te besteden aan je lokale SEO, kun je je bedrijf laten groeien en een sterkere aanwezigheid opbouwen in jouw regio.

 

Dit waren mijn 10 Lokale SEO Tips voor een betere Google vindbaarheid als personal trainer

Door deze 10 lokale SEO-tips toe te passen, kun je jouw online zichtbaarheid als personal trainer aanzienlijk verbeteren. Het zal niet alleen leiden tot meer klanten, maar ook tot een grotere naamsbekendheid in jouw regio. Boost je Google-vindbaarheid en blijf gezond groeien als personal trainer!

 

Maar Tom, ik snap hier helemaal niets van!

Die gedachte kan ik goed begrijpen. Je hebt heel wat basiskennis nodig om op deze manier te werk te gaan. Heb je zelf niet de tijd en/of goesting om dit zelf uit te zoeken?

Dan is uitbesteden van je website optimalisaties een goed idee. Het scheelt jou een hoop frustratie en weggegooide tijd! Bovendien zorgt dit ervoor dat jij je kan focussen op dat wat je écht leuk vind. Mensen helpen om fitter en gezonder te worden.

Ik snap het als je het spannend vindt. Daarom kun je een gratis adviescall met mij inplannen. In ongeveer 30 minuten bespreken we wat voor jou slimme stappen zijn als het gaat om hoger ranken in Google. Interesse? Boek je gratis 30 min info call wanneer het jou goed uit komt!

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram