....
logo design v2

The Fittest Agency

The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

5 tips voor succesvolle lead opvolging

5 tips voor succesvolle lead opvolging

Een potentiële klant heeft op jouw website of via een online formulier een contactformulier ingevuld. Of deze lead een nieuwe klant wordt of niet ligt aan jouw manier van opvolging. Als personal trainer of coach wil je uiteraard deze lead binnenhalen. Wat is de beste manier van lead opvolging? In deze blog, lees je over verschillende soorten leads en de 5 dingen waar je als personal trainer of coach op moet letten bij succesvolle lead opvolging.

 

Wat is een lead?

De meeste personal trainers, coaches en fitness professionals hebben met leads te maken. Maar wat is een lead precies? Een lead is een potentiële klant. Het is iemand die interesse heeft getoond in jouw bedrijf. Er zijn verschillende soorten leads.

Een koude lead is iemand waarmee je nooit eerder contact hebt gehad. Deze persoon toont via jouw website of social media pagina’s interesse en laat zijn contactgegevens achter. Nadat je contact opneemt en de lead interesse blijft tonen verandert hij een warme lead.

Het is dus aan jou als personal trainer, coach of fitness professional om dit goed aan te pakken. Lees verder over effectieve opvolging van kwalitatieve leads.

 

5 gouden tips voor succesvolle lead opvolging

Je bent nu bekend met de 2 soorten leads. Hieronder volgen 5 gouden tips waarmee jij leads effectief kunt opvolgen en kunt omzetten in langdurige klantrelaties:

 

1. Volg de lead direct op!

Het allerbelangrijkste bij lead opvolging is jouw reactiesnelheid. Koude leads zijn vooraf getoetst voor hun interesse. Ze vullen niet voor niets jouw contactformulier in, dit betekent dat ze interesse hebben in jouw dienst.  Hoe langer je wacht met leads opvolgen, hoe groter de kans dat je potentiële klanten misloopt.

Bovendien weten klanten tegenwoordig dat er meerdere opties zijn. Als zij te lang op jouw reactie moeten wachten gaan zij al snel verder kijken naar jouw concurrenten. Dit wil je natuurlijk vermijden. Volg daarom zo snel mogelijk een lead op. De beste manier om dit te doen is per telefoon. Hiermee krijg je de lead vaak het snelst te pakken.

Je moet het ijzer smeden als het heet is. ~The Fittest Agency

 

2. Stel de juiste vragen!

Om de lead goed te kunnen helpen, moet je tijdens opvolging de juiste vragen stellen. Je kan relevante vragen stellen voor je dienst of de veelvoorkomende problemen van je doelgroep. Als je weet wat de behoeftes en problemen (uitdagingen) van de lead zijn kan je met jouw vragen daarop inspelen. Tijdens het telefoongesprek moet je ook goed doorvragen, bijvoorbeeld als iets voor jou onduidelijk is. Alleen dan kan je de lead passend advies geven. Het doel van dit gesprek moet steeds zijn om de lead bij jou in de zaak te krijgen voor een intake of gratis proefles.

 

3. Plan een vervolgstap in!

Voor succesvolle lead opvolging moet je aan het einde van het telefoongesprek altijd een vervolgstap inplannen. Denk hierbij aan een persoonlijke afspraak, een intakegesprek of een gratis proefles. In deze vervolgafspraak beantwoord je eventuele vragen en licht je de meerwaarde van jouw aanbod toe. Klanten maken in de meeste gevallen niet direct een keuze.

Het plannen van een vervolgafspraak geeft de lead de nodige ruimte om jouw aanbod rustig door te nemen. Het zet tegelijkertijd ook lichte druk zodat de lead jouw aanbod serieus gaat bekijken. Bovendien geeft het aan dat je niet alleen wilt verkopen maar met jouw dienst de behoeftes van de klant wil voorzien. Je bouwt hiermee aan een goede relatie met de klant.

Nadat de vervolgafspraak is ingepland, moet je ook altijd een bevestiging sturen. Zo voorkom je dat de afspraak vergeten wordt.

 

4. Vind een manier om de leads bij te houden!

Je weet nu wat je moet doen tijdens telefoongesprekken met leads maar wat is de beste manier om deze vast te leggen? In de meeste sectoren word hiervoor een CRM-systeem gebruikt. Omdat dit de beste manier is om alle leads overzichtelijk op te slaan. Onze voorkeur gaat uit naar een simpele Google Spreadsheet. Wij werken ook op deze manier met onze leadcampagnes voor The Fittest Agency klanten. Dit is gemakkelijk, efficiënt en kosteloos. Bovendien zorgen wij ervoor dat alle nieuwe leads er automatisch in komen en dat de fitness professional kan bijhouden welke lead hij gecontacteerd heeft en welke niet, met bijkomende vakken: opmerkingen, klant geworden, geen klanten geworden; reden.

Wijs ook direct iemand binnen jouw team aan die verantwoordelijk is voor het oppakken van de nieuwste leads. Maak duidelijke afspraken over de dingen die bij elk gesprek genoteerd moeten worden. Dit is handig wanneer iemand anders deze taak moet overnemen.

 

5. Blijf de resultaten meten & optimaliseren

De optimalisatie van je lead follow-up proces moet continu worden bijgeschaafd. Blijf dan ook altijd de resultaten meten, zodat je inzicht hebt waar je moet verbeteren. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Hoeveel leads komen er per maand binnen?
  2. Hoe snel reageer je op elke lead?
  3. Wat is het percentage leads dat converteert in een persoonlijke afspraak, een intakegesprek of een gratis proefles?
  4. Wat is het percentage persoonlijke afspraak, intakegesprek of gratis proefles dat converteert in daadwerkelijke klanten?

 

Stel realistische doelen voor jezelf en check maandelijks of ze daadwerkelijk gehaald worden. Als dat het geval is, dan verhoog je jouw doel en blijf het lead follow-up proces verbeteren. Heb je voldoende kwalitatieve leads? Waar haken leads af? En wat is de reden dat leads geen klant worden? Stuur bij en check je progressie in de volgende maanden.

 

Wil je graag méér leads voor jouw bedrijf in de sport-en fitness branche?

Als personal trainer, coach of sportschoolhouder ben je niet gespecialiseerd in online adverteren. Je kan dit dus het beste uitbesteden om betere resultaten te bekomen, meer kwalitatieve leads te verzamelen en om advertentiegeld te besparen. Maak niet de fout om te kiezen voor een standaard marketingpartner… Zij kennen de branche niet, ze weten vaak niet wat er speelt en leeft in de sport-en fitness branche. Dat is ook de reden waarom niet gespecialiseerde marketingbureaus in de fout gaan.

 

Heb je hulp nodig bij het opzetten of beheren van jouw online advertentiecampagne? Wij komen graag met je in contact om de verschillende mogelijkheden te laten zien.

Boek je gratis 30 min info call! We vertellen je graag wat meer over The Fittest Agency en welke meerwaarde wij voor jou kunnen betekenen. Wij kijken er naar uit om jou en je zaak te leren kennen.

Voor meer info, surf naar deze pagina, ontdek de mogelijkheden, onze werkwijze en wat je kan verwachten van ons.

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram