The Fittest Agency

Logo The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

Hoe stel je succesvolle sport-en fitness advertenties op?

Hoe stel je succesvolle sport-en fitness advertenties op

Elke personal trainer, (online) coach en fitness professional is op zoek naar meer klanten. Maar om meer klanten te krijgen heb je consistent kwalitatieve leads nodig. Dat is waar online sport-en fitnessmarketing om de hoek komt kijken. We merken dat steeds meer personal trainers en coaches de weg richting online adverteren al gevonden hebben. Dat is al een stap in de goeie richting!

Wanneer je tijd en geld stopt in het opzetten en beheren van een online advertenties of als je het laat doen door een externe partner, wil je natuurlijk wel dat je advertenties het gewenste resultaat opleveren. Maar hoe krijg je jouw advertenties nou onder de aandacht bij de juiste doelgroep? Wat is de beste strategie om consistent kwalitatieve leads binnen te halen? En wat maakt een online advertentie nu succesvol?

In deze blog bespreken wij uitgebreid wat de 5 succesfactoren zijn voor online sport-en fitness advertenties.

 

Hoe stel je succesvolle sport-en fitness advertenties op?

Volgens ons zijn er 5 gouden elementen die cruciaal zijn voor het resultaat van jouw sport-en fitness advertenties. Als je deze 5 punten aanpakt dan ga je zelf merken dat je de gouden sleutel gevonden hebt. Je advertenties gaan meer leads opleveren voor minder advertentiegelden. En de kwaliteit van je leads gaan van een hoger niveau zijn. Zelf zijn we dagelijks bezig met het opzetten, optimaliseren en testen van sociale media campagnes voor onze klanten in de sport-en fitness branche. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan deze 5 elementen. Maar dit zijn volgens onze bevindingen de 5 elementen waar de meeste cruciale fouten in gemaakt worden.

 

1. Specifieke targeting & Custom audiences

Voor je begint met te adverteren op Meta (Facebook & Instagram) moet je de vraag stellen: wie wil ik bereiken? Wat is mijn specifieke doelgroep? Voor welke diensten wil ik adverteren? Je gaat namelijk, in tegenstelling tot Google ads, targeten op mensen en niet op keywords. Vervolgens ga je ook bepalen wat je wil bereiken, de effectieve doelstelling van je advertentie. Voor de sport-en fitness branche raden wij de doelstelling ‘leads’ aan.

De doelstelling is vaak het gemakkelijkst om te bepalen. Maar de grootste uitdaging is: de juiste mensen bereiken. Je wilt niet dat jouw boodschap verloren gaat doordat hij aan de verkeerde personen wordt getoond. Hoe meer mensen je kan uitsluiten van het totaal aantal Meta-gebruikers, hoe minder waste.

 

Een probleem dat we vaak tegenkomen bij nieuwe klanten is dat hun doelgroepen veel te groot zijn. Zo opende ik laatst het advertentie account van een klant en zijn vorige marketingpartner had de targeting instellingen ingesteld op een straal van 45 km rond zijn lokale fitness zonder extra targeting opties. Wat was het gevolg? De totale doelgroep was tussen de 1.600.000 en 1.900.000 personen, een véél te grote doelgroep en totaal niet een getargete doelgroep. En denk je dat er veel mensen zijn die meer dan 40 min gaan rijden om naar jouw fitness te gaan? Het zullen enkelingen zijn… de meeste mensen verkiezen een lokale personal trainer, coach of sportschool.

Hoe kan dit beter?

Probeer er altijd voor te zorgen dat je doelgroep niet te groot is! Je kunt je doelgroepen eenvoudig verkleinen door locatie, leeftijd en interesses aan te passen. In plaats van een straal van 45 km, stel je een straal in van 10 km rond je fitness. En zorg bij interesses dat je het zo instelt dat ze elkaar verfijnen. Bijvoorbeeld: Iemand houdt van sport én gezond eten en dus niet houdt van sport of gezond eten. Het is een klein verschil, maar met grote gevolgen voor je doelgroep omvang. Hierdoor adverteer je veel gerichter en spendeer je minder budget aan personen die toch niet geïnteresseerd zijn in je specifieke diensten.

pecifieke-targeting-fitness-marketing-personal-trainers-adverteren

 

Zoals je ziet in bovenstaande screenshot is de oorspronkelijke doelgroep van 1.900.000 personen verkleint naar 10.900 personen die de juiste kenmerken van zijn doelgroep bevatten. Enkele kleine gerichte aanpassingen met grote positieve gevolgen!

 

Wil je nog een stapje verder gaan met je targeting, maak dan gebruik van de ‘custom audiences’.

Wat zijn custom audiences? Een custom audience op Facebook en/of Instagram is een doelgroep die je niet via één van de standaard vier targeting methoden kan bekomen (Locatie, Demografie, Interesse, Gedrag).  Op dit moment kun je al via 13 soorten bronnen jouw custom audiences maken, enkele veel gebruikte bronnen zijn:

 • Instagram account
 • Website bezoekers
 • Facebook pagina
 • Facebook groep of evenement
 • Video weergaven

 

custom-audiences-meta-adverteren

 

2. Klantgerichte tekst

Tijdens het herschrijven van teksten merken we vaak dat het voor fitness professionals lastig is om vanuit het perspectief van de doelgroep of ontvanger te schrijven. Ondernemers zijn trots op hun dienstverlening en faciliteiten. Ze vertellen daar op hun website of sociale media vol trots over. Logisch natuurlijk, maar je wilt ook dat jouw (potentiële) klanten zich aangesproken voelen en de meerwaarde van jouw diensten inzien.

Stop met salesgericht schrijven en begin met het klantgericht schrijven!

Dit betekent dat je in jouw tekst direct inspeelt op de noden en problemen van jouw doelgroep. Kruip in de huid van je doelgroep; Wat willen ze weten? Wat zijn hun uitdagingen? Wat houdt ze bezig? Schrijf de teksten dus niet vanuit het perspectief van jouw bedrijf, maar ga op de stoel van de klant zitten en stel onderwerpen aan de orde die zij interessant en relevant vinden.

Dus niet:
Wij hebben maar liefst 1000m2 fitness ruimte, wij zijn OPEN 24 / 7 d , voor €99 euro per maand behalen wij de best mogelijke resultaten voor jou.
Maar wel: Droom jij er ook van om: Beter in je vel te zitten? Je terug fit, opgewekt en energiek te voelen? Doelgericht te evolueren? Dan is … in (jouw dorp/stad) het fitnesscentrum dat jij zoekt! (Naam van je zaak) onderscheidt zich van andere fitnesscentra o.w.v. zijn begeleiding door gecertificieerde coaches, trainen op een medisch verantwoorde manier met o.a. rugscholing en stabilisatietraining en voedingsbegeleiding op maat van jou. Fitnesscentrum … in … helpt jou mee die 1e stap zetten. Daarom nodigen wij je uit voor een GRATIS PROEFLES. Ben jij klaar om de eerste stap te zetten naar een gezonder, fitter en zelfzekerder leven met meer energie? Claim vandaag nog je gratis intake.


En niet:
Wij hebben een heel team specialisten in huis dat zich bezighoudt met personal training en voedingsbegeleiding. Wij kunnen jou helpen.
Maar wel: Je wilt gaan werken aan je gezondheid en voedingsgewoontes. Je hebt zelf wel wat ideeën, maar je weet nog niet zo goed hoe je dit het beste kunt aanpakken. En je hebt in het verleden alreeds zaken geprobeerd dat niet voor je heeft gewerkt. Wij begrijpen jou helemaal! Onze experts op het vlak van gezondheid en voeding helpen je graag met het opstellen van een plan van een aanpak op maat van jouw gewoontes, behoeftes en tijdschema. Al velen tevreden mensen gingen jou voor met exact dezelfde behoeftes en uitdagingen.

 

Words are free. It’s how you use them that may cost you.

 

3. Doelgerichte afbeelding/video

Zorg dat de afbeelding/video van jouw advertentie meteen de aandacht trekt. Die is namelijk cruciaal voor de kijker om te bepalen of hij verder swipet of niet. Met andere woorden, als je niet direct opvalt blijven de mensen verder scrollen. Je doelgroep moet zich herkennen in de visual/video en het moet hun direct hun aanspreken.

Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk in je advertentie te proppen om deze te laten opvallen en mensen erop te laten klikken. Maar net als bij billboards worden advertenties meestal ook maar een fractie van een seconde bekeken. Daarom is het dus juist belangrijk om het ontwerp en de boodschap aantrekkelijk, beknopt en duidelijk te houden zodat bezoekers in één oogopslag ziet waar het over gaat en verleid raken om op de advertentie te klikken.

Hieronder enkele tips voor betere visuals/video’s:

 1. Keep it simple: gebruik niet teveel tekst maar laat het beeld voor zich spreken
 2. Gebruik de juiste advertentie formaten: voor een lead advertentie, 1080 x 1080 pixels.
 3. Voeg geen logo toe aan je afbeelding of video
 4. Gebruik geen stockfoto’s maar eigen beeldmateriaal: bekijk deze blog voor meer info hierover
 5. Gebruik je merkkleuren of bepaalde titels te accentueren

 

4. Duidelijke CTA

Je hebt je advertenties goed getarget, je hebt de lezer van je advertentie geïnspireerd met een klantgerichte tekst en de lezer kan zich herkennen in de afbeelding. Maar toch neemt de potentiële lead geen actie. Hoe kan dit en waarom surft hij niet naar onze website om een gratis les te claimen?

Omdat er geen duidelijke CTA (= call to action) is toegevoegd aan jouw advertentie.

Een CTA is een oproep aan de lezer om actie te ondernemen. Het moet duidelijk zijn voor de lezer wat de volgende stap is. Enkel wanneer er een krachtige CTA gebruikt word en de lezer exact weet wat hij vervolgens moet doen, gaat hij over tot actie!

Zelfs als je nog nooit van de term Call to Action gehoord hebt, heb je mogelijk al een aantal CTA’s op je website staan zoals: contacteer ons, afspraak inplannen, maak een vrijblijvende afspraak, … Voor een online advertentie is de CTA nog belangrijker. Je moet namelijk de bezoeker in enkele seconden weten te overtuigen over te gaan tot actie. Daarvoor heb je beperkt de ruimte en moet je dus een krachtige CTA in de advertentie verwerken.

Om je een beter beeld te geven van wat een goede CTA nu precies is, hebben we hieronder een aantal voorbeelden geplaatst:

 1. Claim je gratis proefweek fitness door hieronder op ‘aanbieding claimen’ te drukken. 👇
 2. Ontvang nu tijdelijk de eerste week gratis! Schrijf je snel in via onderstaande knop ‘Registreren’.
 3. Klik hieronder op de knop ‘nu boeken’ om je in te schrijven voor deze gratis groepsles.👇👇
 4. Wegens beperkte capaciteit kunnen we maandelijks maar 10 van deze gratis intakes weggeven. Claim de jouwe dus GRATIS door hieronder op ‘aanbieding claimen’ te drukken.
 5. Claim je GRATIS consultatie via de knop ‘aanbieding claimen’ en ontdek zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.

 

Extra tip: stuur je bezoekers niet naar je externe site om de aanbieding te claimen. Maak in plaats daarvan gebruik van een Meta lead formulier. Meta lead formulieren zijn een eenvoudige, gestroomlijnde manier voor mensen om zich aan te melden als lead. Het proces vindt volledig plaats op Facebook of Instagram zelf, in tegenstelling tot een landingspagina waar mensen vanuit Facebook of Instagram naar jouw website navigeren. Door gebruik te maken van lead formulieren ga je meer leads genereren.

 

5. Testen & Optimaliseren van de advertenties

Je hebt al de bovenstaande stappen overlopen en je hebt volgens jezelf de perfecte advertentie, je zet hem online en je kijkt er niet meer naar om. GROTE FOUT!

Adverteren betekent niet dat je eenmalig de campagnes instelt en ze vervolgens kunt vergeten. Dit is niet alleen bij Meta Ads het geval maar bij alle online campagnes die je draait. Je moet de campagnes continu blijven controleren, prestaties analyseren, constant testen en blijven optimaliseren om verbetering te zien. Maar waarom?

 • Facebook verandert constant: Iets wat in het begin goed heeft gewerkt, kan plotseling veranderen door de continue algoritme veranderingen van Facebook.
 • Lagere kosten: Als je blijft testen, dan leer je van de data. Je krijgt waardevolle inzichten over de doelgroep en ontdekt wat wel/niet bij ze past. Hiermee kan je in de loop van de tijd de kosten verlagen.
 • Verfijn je doelgroep: Niet iedereen in een bepaalde doelgroep is interessant voor jouw bedrijf. Stel dat je marathon lopers wilt benaderen, dan zou de groep ‘lopen en joggen’ interessant kunnen zijn. Maar die groep is zo groot dat je misschien start to run lopers uit wilt sluiten. Dus het is het beste om altijd te blijven testen.
 • Menselijke aannames uitsluiten: met testen neem je de onzekerheid en de menselijke inschatting weg bij het optimaliseren van je campagnes. Het maakt het effect van deze campagnes op het gedrag van de bezoeker meetbaar. Zo hoef je niet met je collega’s te twisten over een kleur, vorm, plaatsing of inhoud van een element. De test laat je gewoon zien welke het beste werkt.

 

Het is vaak lastig om van te voren te bepalen welke titel, tekst, call-to-action, beeld en lead formulier jouw doelgroep aanspreekt. Ook kan het zo zijn dat de frequentie na verloop van tijd toeneemt doordat jouw doelgroep te vaak dezelfde advertentie voorbij ziet komen. Het is dus belangrijk om te blijven optimaliseren en testen en wijzigingen door te voeren zodat jouw advertentie goed blijft presteren.

Probeer bij het testen altijd slechts één onderdeel per keer te wijzigen anders weet je niet welk onderdeel voor het resultaat heeft gezorgd. Start bijvoorbeeld met het testen van 2 afbeeldingen. Als je eenmaal weet welke afbeelding de doelgroep het beste aanspreekt, kun je gaan testen met 2 teksten om te onderzoeken of dat nog resultaat heeft. Blijf op deze manier de advertentie optimaliseren zodat je steeds beter weet wat jouw doelgroep aanspreekt.

Let op: Als een advertentie goed draait, blijf dan niet continue dingen aanpassen om te kijken of het nog beter kan. Ik begrijp dat dit verleidelijk is, maar als je blijft aanpassen, blijft de advertentie steeds opnieuw in de leerfase komen en kunnen resultaten ook juist gaan tegenvallen. Wil je toch nog testen met andere dingen? Start daar dan eventueel een andere campagne voor op, maar wel voor een andere doelgroep. Anders concurreer je met jezelf.

 

Online adverteren uitbesteden?

Als personal trainer, coach of sportschoolhouder ben je niet gespecialiseerd in online adverteren. Je kan dit dus het beste uitbesteden om betere resultaten te bekomen, meer kwalitatieve leads te verzamelen en om advertentiegeld te besparen. Maak niet de fout om te kiezen voor een standaard marketingpartner… Zij kennen de branche niet, ze weten vaak niet wat er speelt en leeft in de sport-en fitness branche. Dat is ook de reden waarom niet gespecialiseerde marketingbureaus in de fout gaan.

Laat de marketing over aan experts in de sport & fitness branche, zodat jij je kan focussen op dat wat je écht leuk vind. Mensen helpen om fitter en gezonder te worden.

Heb je hulp nodig bij het opzetten of beheren van jouw online advertentiecampagne? Wij komen graag met je in contact om de verschillende mogelijkheden te laten zien.

Boek je gratis 30 min info call! We vertellen je graag wat meer over The Fittest Agency en welke meerwaarde wij voor jou kunnen betekenen.Wij kijken er naar uit om jou en je zaak te leren kennen.

Voor meer info, surf naar deze pagina, ontdek de mogelijkheden, onze werkwijze en wat je kan verwachten van ons.

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram