....
logo design v2

The Fittest Agency

The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

Succesvol online adverteren als personal trainer of coach? 4 tips voor betere resultaten!

succesvol-adverteren-als-personal-trainer-of-coach

Elke personal trainer, (online) coach en fitness professional is op zoek naar meer klanten. Maar om meer klanten te krijgen heb je consistent kwalitatieve leads nodig. Dat is waar online sport-en fitnessmarketing om de hoek komt kijken. Adverteren op Facebook & Instagram kan je helpen om meer leads en klanten voor je sportschool of personal training business te krijgen.

Met name Facebook & Instagram marketing verleent zich goed voor het genereren van kwalitatieve leads. Het is efficiënt, eindeloos en biedt de mogelijkheid om iedereen in de omgeving te bereiken met 1 druk op de knop (soort van dan). Maar hoe zorg je ervoor dat jouw advertenties opvallen tussen alle andere advertenties op social media? Wat is de beste strategie om consistent kwalitatieve leads binnen te halen? En wat maakt een online advertentie nu succesvol?

In deze blog geef ik je vier tips voor succesvol online te adverteren als personal trainer of coach.

 

Waarom zijn social media campagnes zo effectief?

Constante toestroom aan nieuwe leads

Door te adverteren kan jij er achter komen via welk kanaal of via welke weg jij makkelijk leads kan genereren. Een geautomatiseerd systeem voor het binnenhalen van kwalitatieve leads is belangrijk als je wilt groeien met je bedrijf naar ’the next level’. Je wilt er namelijk achter komen via welke weg jij het efficiëntst nieuwe klanten kan krijgen en adverteren op Facebook is daarvoor zéér geschikt. Het doel van onze social media campagnes is het genereren van kwaliteitsvolle leads (een ingevuld formulier met naam, adres, telefoonnummer en enkele gerichte vragen).  Zo zorgen wij (The Fittest Agency) voor een stabiele en gestructureerde stroom van nieuwe kwalitatieve leads, verkoopafspraken en leden. Elke maand weer!

Voorbeeld:

Stel je hebt een leadcampagne draaien, waarbij je mensen een invulformulier laat invullen op Facebook & Instagram zelf  waarbij ze zich kunnen aanmelden voor een proefles. Je hebt een budget van 500 euro en de campagne genereert 35 leads.

Van deze 35 leads weet je 20% – 30% echt klant te maken voor een personal trainingstraject, waarbij elke klant minimaal €150 per maand oplevert.

Jouw opbrengsten van deze 7 klanten zijn €1.050 en gemiddeld blijven ze 4 maanden klant bij jou, +- €4.200 over de 4 maanden.

Jouw kost op deze aan te werven waren: 479 (maandelijkse kost van onze Meta 2 pakket) + 500= €979

ROI (return on investment) is 4.200 – 979 = 3.221 euro

Als jij je cijfers weet is het ook makkelijk om op te schalen, waarnaar je kan gaan testen wat het doet als jij je budget verhoogt naar 1000 euro. Haal je dan ook 2 keer meer leads binnen? Interessant om uit te proberen!

 

Je ledenaantal uitbreiden

Je bent zelf waarschijnlijk niet veel bezig met social media omdat je 40 uur zelf personal training wilt geven. Toch heb je de ambitie en drive. Het liefst wil je doorgroeien naar een eigen studio of misschien wel een complete sportscholen met trainers onder je.

Om je bedrijf op te schalen en te laten groeien heb je systemen nodig die je kwalitatieve leads aanleveren.

Als jij er achter bent gekomen wat je systeem voor leads is, dan is het ook makkelijk om op te schalen. Het enige doel wat je hebt is meer kennismakingsgesprekken of proeftrainingen. Als jij een manier (of manieren) hebt gevonden, dan is het ook makkelijker om je bedrijf hiermee te laten groeien.

Werkt het Facebook advertentie trucje voor jou? Dan kan dit ook werken voor de trainers die voor je gaan werken.

 

Beter meetbaar dan traditionele offline marketing inspanningen

Veel personal trainers, coaches of fitness professionals blijven vaak hangen in het offline marketing gedeelte. Weet je wat het oplevert? Weet je wat de ROI is? Het antwoord is bijna altijd, nee. Alleen al om deze reden kijk je best eens naar online advertentiemogelijkheden.

Wanneer je tijd en geld stopt in het opzetten en beheren van een online advertenties of als je het laat doen door een externe partner, wil je natuurlijk wel dat je advertenties het gewenste resultaat opleveren. Je wilt dus weten wat het je oplevert als jij geld investeert in een marketingcampagne. Natuurlijk kan niemand je van te voren zwart op wit beloven wat de exacte uitkomst zal zijn. Elke campagne zal getest moeten worden en uiteindelijk kan je dankzij de data en resultaten je cijfers verbeteren. Maar alles wat je doet is perfect meetbaar. En aan de hand van data en exacte resultaten kan je altijd betere beslissingen nemen.

meten = weten

 

4 gouden tips voor betere resultaten!

Je advertenties gaan meer leads opleveren voor minder advertentiegelden. En de kwaliteit van je leads gaan van een hoger niveau zijn. Zelf zijn we dagelijks bezig met het opzetten, optimaliseren en testen van sociale media campagnes voor onze klanten in de sport-en fitness branche. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan deze 4 elementen. Maar dit zijn volgens onze bevindingen 4 super bruikbare tips voor betere resultaten.

 

1. Maak gebruik van negatieve targeting (uitsluiting)

Voor je begint met te adverteren op Meta (Facebook & Instagram) moet je de vraag stellen: wie wil ik bereiken? Wat is mijn specifieke doelgroep? Voor welke diensten wil ik adverteren? Je gaat namelijk, in tegenstelling tot Google ads targeten op mensen en niet op keywords.

Een probleem dat we vaak tegenkomen bij nieuwe klanten is dat hun doelgroepen véél te groot of véél te klein zijn. Zo opende ik laatst het advertentie account van een klant en zijn vorige marketingpartner had de targeting instellingen ingesteld op een straal van 45 km rond zijn lokale fitness zonder extra targeting opties. Wat was het gevolg? De totale doelgroep was tussen de 600.000 en 900.000 personen, een véél te grote doelgroep en totaal niet een getargete doelgroep. En denk je dat er veel mensen zijn die meer dan 40 min gaan rijden om naar jouw fitness te gaan? Het zullen enkelingen zijn… de meeste mensen verkiezen een lokale personal trainer, coach of sportschool.

Daarentegen te fel targeten is ook niet aan te raden want dan is je doelgroep vaak té klein.

Gebruik daarom zo vaak mogelijk negatieve targeting (uitsluiting), om te extreme uiterste van geautomatiseerde targeting tegen te gaan.

Wat is het verschil tussen positieve & negatieve targetting?

Op basis van alle targeting instellingen kun je kiezen voor een positieve targeting (bv. je stelt je advertentie zo in dat deze enkel verschijnt voor mannen tussen de 25-34 die geïnteresseerd zijn in bodybuilding, voeding en ondernemerschap) of voor een negatieve targeting (bv. alle mannen tussen de 25-34 in een straal van 15 km rond je zaak krijgen die advertentie te zien, TENZIJ ze buiten deze 2 vereisten vallen).

In dit voorbeeld gaat de doelgroep van de negatieve targeting groter zijn. Dit betekent dat Meta meer data kan verzamelen, meer kan testen en optimaliseren. De kans dat hier meer leads uitkomen is dan ook groter.

 

2. Sturen op kwalitatieve leads

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een lead en een kwalitatieve lead. Een lead is iemand die van je afweet, die misschien een keer een gratis e-boek bij je gedownload heeft of die je website heeft bekeken. Dit zijn personen die nog bovenin de verkooptrechter gepositioneerd zijn en die mogelijk geen interesse hebben in je product of dienst of deze niet eens kunnen kopen.

Wat is een kwalitatieve lead? Een kwalitatieve lead bevindt zich al veel lager in de trechter en is écht geïnteresseerd in je dienst. Dit betekent dat deze persoon op je advertentie heeft geklikt, een online contactformulier heeft ingevuld en enkele vragen heeft beantwoord. Deze leads zijn geen klanten, maar wel potentiële klanten.

 

Laat het Meta algoritme sturen op kwalitatieve leads.

Sturen op harde conversies (bv. verkoop) is voor algoritmes vaak moeilijk omdat daarvan te weinig voorbeelden zijn. Een zogenaamde ‘soft conversion’ (bv. formulierinzending) werkt veel beter. Voor onze Meta leadcampagnes werken we altijd met contactformulieren. Omdat mensen dit kunnen invullen op het platform (Facebook & Instagram) zelf, ze worden niet gestuurd naar een externe website en dit verhoogt het aantal leads. Daarnaast voegen we altijd enkele vragen toe aan het formulier. Zo zijn we zeker dat de lead wel degelijk interesse heeft en het niet snel snel zomaar zijn gegevens achterlaat. Wanneer diegene het formulier heeft ingevuld, krijgt hij de melding dat wij contact gaan opnemen met hem om zijn gratis proefles/intake/… in te plannen.

3. Retargeting campagne maken

Maak (zo precies mogelijke) remarketing roepen aan, die tenminste zo groot zijn dat ze gebruikt kunnen worden voor het aanmaken van vergelijkbare doelgroepen.

Een retargeting campagne is een campagne die je bijvoorbeeld alleen laat zien aan de mensen die al op je website zijn geweest. Of die ten miste 20% van je video hebben bekeken. Een retargeting doelgroep is al bekend met jou en je bedrijf. Daar is de kans dus groter dat zij een dienst bij jou willen afnemen. Vaak zijn de doelgroepen van retargeting campagnes kleiner, is dus heel gericht.

Retargeting advertenties zijn interessant, omdat je de mensen bereikt die misschien twijfelen en met dit extra duwtje in de rug gaan ze wel over tot actie.

In ons drukke bestaan is de kans groot dat we afgeleid worden. Je overvolle mailbox, telefoon van een klant of een Instagram notificatie kunnen er allemaal voor zorgen dat bezoekers niet overgaan tot een actie. Terwijl ze misschien wel geïnteresseerd zijn in je dienst.

Volgens onderzoek converteert slechts 2% – 3% van je websitebezoekers! Profiteer van retargeting om die 97% terug naar je website te krijgen.

Tijd dus om je retargeting campagne te maken.

Targeting tip voor lokale personal trainers en coaches: Carpet Bombing

De Carpet Bomb-techniek is een techniek die over is komen waaien uit Amerika. Dit is zeer interessant voor lokale personal trainer of coaches die alleen een bepaalde regio willen aanspreken. Veel lokale fitness professionals die beginnen met Facebook adverteren, maken de fout dat ze zo gedetailleerd mogelijk proberen te adverteren op Facebook. Dit zorgt ervoor dat ze te weinig impressies, clicks en leads krijgen tegen te hoge kosten. Facebook werkt op basis van interesses, maar je hoeft niet bovengemiddeld geïnteresseerd te zijn in fitness en voeding om een personal trainer in te huren. Gelukkig is hier een oplossing voor, die geheel overeenstemt met de nieuwe aanbevolen richtlijnen van Meta: carpet bombing.

Met carpet bombing adverteer je niet op basis van interesses, maar op basis van gebied. Je gaat te werk op de volgende manier. In de eerste advertentie kies je bij targeting-opties alleen voor een gebied (straal van bv. 12 km rond je zaak), leeftijd en/of geslacht. Vervolgens laat je deze mensen een videoadvertentie zien. Die moet mensen direct aanspreken, niet te lang en aan het einde een duidelijke call-to-action. Een videoadvertentie is bovendien goedkoper dan de super gerichte advertenties in deze lokale markt. Dat komt doordat veel beginnende adverteerders op Facebook in de vijver van super gerichte advertenties proberen te vissen. Eenmaal wanneer de video +1000 views heeft kan je weer werken met een retargeting campagne.

 

4. Optimaliseer, optimaliseer, optimaliseer

Je hebt al de bovenstaande tips overlopen en je hebt volgens jezelf de perfecte advertentie, je zet hem online en je kijkt er niet meer naar om. GROTE FOUT!

Adverteren betekent niet dat je eenmalig de campagnes instelt en ze vervolgens kunt vergeten. Dit is niet alleen bij Meta Ads het geval maar bij alle online campagnes die je draait. Je moet de campagnes continu blijven controleren, prestaties analyseren, constant testen en blijven optimaliseren om verbetering te zien.

Iedereen die een online campagne aanmaakt, zou om de 2 of 3 dagen moeten terugkomen om (1) te versterken wat goed werkt en (2) af te kappen wat niet goed werkt. Dat geldt des te meer als je de targeting voor een belangrijk deel overlaat aan algoritmes.

Als adverteerder moet je houden van data, want op data kan je sturen! En je kan meer data ontvangen door constant te testen en te optimaliseren. De advertentie strategie die jij hebt bedacht klinkt leuk, maar is deze wel echt winstgevend of kunnen we iets testen om het winstgevender te maken?

 

extra tip: Probeer bij het testen altijd slechts één onderdeel per keer te wijzigen anders weet je niet welk onderdeel voor het resultaat heeft gezorgd. Start bijvoorbeeld met het testen van 2 afbeeldingen. Als je eenmaal weet welke afbeelding de doelgroep het beste aanspreekt, kun je gaan testen met 2 teksten om te onderzoeken of dat nog resultaat heeft. Blijf op deze manier de advertentie optimaliseren zodat je steeds beter weet wat jouw doelgroep aanspreekt.

 

Wil je graag méér leads voor jouw bedrijf in de sport-en fitness branche?

Online fitness marketing en leadgeneratie is een vak an sich; het neemt veel tijd in beslag. Wij begrijpen dat je je voornamelijk wil richten op de dagdagelijkse bedrijfsactiviteiten met als belangrijkste taak het trainen en coachen van klanten.

Als personal trainer, coach of sportschoolhouder ben je niet gespecialiseerd in online adverteren. Je kan dit dus het beste uitbesteden om betere resultaten te bekomen, meer kwalitatieve leads te verzamelen en om advertentiegeld te besparen. Maak niet de fout om te kiezen voor een standaard marketingpartner… Zij kennen de branche niet, ze weten vaak niet wat er speelt en leeft in de sport-en fitness branche. Dat is ook de reden waarom niet gespecialiseerde marketingbureaus zo vaak in de fout gaan.

 

Heb je hulp nodig bij het opzetten of beheren van jouw online advertentiecampagne? Wij komen graag met je in contact om de verschillende mogelijkheden te laten zien.

Boek je gratis 30 min info call! We vertellen je graag wat meer over The Fittest Agency en welke meerwaarde wij voor jou kunnen betekenen. Wij kijken er naar uit om jou en je zaak te leren kennen.

Voor meer info, surf naar deze pagina, ontdek de mogelijkheden, onze werkwijze en wat je kan verwachten van ons.

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram