The Fittest Agency

Logo The Fittest Agency

Branchegerichte blog door sport & fitness marketeers speciaal 

voor personal trainers, sportschoolhouders, coaches en fitness professionals.

Waarom je NOOIT op de blauwe knop ‘promoten’ moet klikken

Waarom je NOOIT op de blauwe knop 'promoten' moet klikken

Ik zie dat heel veel personal trainers, coaches en fitness professionals nog steeds op de verkeerde manier adverteren op Facebook & Instagram.

Ik snap het. De verleiding is groot. En de nood misschien nog wel veel hoger. Die blauwe knop ‘promoten’ werkt écht super gemakkelijk. En jij wilt de wereld jouw dienst of product laten zien. Je wilt meer klanten. Meer omzet maken. Meer bekendheid krijgen. Meer websitebezoekers… En dan is daar die mooie blauwe knop. Met de tekst: “Dit bericht presteert 80% beter dan je andere berichten”. En daarbij: “Promoten”. Je denkt: dit is mijn kans! Hiermee ga ik meer klanten veroveren. Maar werkt dit wel echt?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Deze blauwe knop is nog steeds een NO GO! Als ik je één marketingtip mag geven voor 2023: stop met berichten promoten op Facebook & Instagram via deze knop. Ik zal je in deze blog uitleggen waarom.

 

De meeste succesvolle advertentie campagnes op Facebook en Instagram zijn NIET geplaatst met de blauwe knop ‘promoten’

Ik ben de laatste die zal beweren dat deze manier van adverteren je helemaal niets, nul, nada gaat opleveren. Je zult er altijd wel nieuwe mensen mee bereiken. En dat is mooi. Maar, de grote MAAR: er is een véél betere, efficiëntere en goedkopere manier om dit te doen!

Het is zo zonde om op deze manier te adverteren want je betaalt hierdoor te veel voor je advertenties en je bereikt ook nog eens te weinig mensen waardoor je nauwelijks extra klanten of kwalitatieve leads genereert. De enige die hier echt blij van wordt is Facebook, want die krijgt weer een heleboel geld in het laatje.

En ook niet via het advertentiecentrum van jouw pagina. Ik hoor je denken: huh, maar hoe dan wel? Het antwoord is: Facebook Business Manager. De Facebook (Meta) Business Manager is een omgeving waar je als adverteerder je hart kunt ophalen. De mogelijkheden zijn 100 keer groter. Maar het aller-aller-aller interessants is alle informatie die je er uit kan halen.

Wat is het grote verschil tussen gepromote berichten en Meta-advertenties?

Een gepromoot bericht is een bericht op je paginatijdlijn dat je tegen betaling kunt promoten onder een beperkte doelgroep naar keuze. Dit is de makkelijkste manier om te adverteren op Facebook & Instagram. Gepromote berichten verschillen van advertenties op Facebook, omdat ze NIET worden gemaakt in Meta Advertentiebeheer en je niet de beschikking hebt over dezelfde aanpassingsfuncties.

Als je advertentie campagnes via het Meta Advertentiebeheer instelt,  heb je een véél uitgebreider scala aan mogelijkheden. Het is een aparte interface binnen Facebook & Instagram, die je in staat stelt om je advertentie en je doelgroep tot in detail vorm te geven. Wat resulteert in een betere campagne met winstgevende resultaten.

adverteren-personal-trainer-coach.png

 

Welke informatie vind je wel in Business Manager en niet via promoten?

Via de Meta businessmanager kun je de volgende gegevens krijgen:

 • Welke advertentie zorgde voor de meeste kliks naar de website voor het minste geld?
  • Dit noemen we A/B-testen. Een test met bijvoorbeeld 2 dezelfde teksten en 2 verschillende beelden of andersom. Je kunt de advertentie zo steeds een beetje beter maken.
 • Welke advertentie zorgt voor de meeste kwalitatieve Leads?
  • Jazeker! Wil je meer leads? Dan kun je letterlijk laten uitrekenen hoeveel advertentiekosten je kwijt bent per lead. Je weet dan dus precies wat je rendement uit adverteren is.
 • Met welke advertentie kan je beter stoppen?
  • Je ziet wat het kost als iemand op jouw advertentie klikt, hoeveel mensen dat doen, hoeveel mensen je website bezoeken of je formulier invullen. Waarom zou je geld stoppen in een variant die je niets oplevert?
 • Relevante doelgroepen! 
  • Je kunt niet alleen de standaard doelgroepen aanmaken, maar ook doelgroepen maken van de mensen die jou wel of niet volgen, die jouw website al eens hebben bezocht, of mensen die lijken op jouw huidige klanten. Mensen die op je formulier hebben geklikt maar het niet volledig hebben ingevuld. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat is nog eens interessant!

Hoe je wel moet adverteren op Facebook & Instagram.

We raden je steeds aan om een advertentiecampagne op te stellen via de advertentiebeheertool van Meta zelf. Dit houdt wat meer werk in dan een simpele klik op de boost knop. Maar het zal je wél veel meer resultaat opleveren. Door juist en doelgericht te adverteren bereik je veel meer mensen dan door het boosten van een bericht. Bovendien heb je meer controle over welke mensen dat zijn en welke actie je ze wil laten ondernemen.

Je dient alles in te stellen op 3 niveaus: campagne (vooral doelstelling), advertentieset (doelgroep, plaatsing, planning en budget) en de advertentie zelf (tekst, beeld, link,…). Op elk niveau heb je de mogelijkheid om de cijfers en statistieken nauwgezet op te volgen.

Maar Tom, ik snap hier helemaal niets van!

Die gedachte kan ik goed begrijpen. Je hebt heel wat basiskennis nodig om op deze manier te adverteren. Heb je zelf niet de tijd en/of goesting om dit zelf uit te zoeken?

Dan is uitbesteden van je advertenties een goed idee. Het scheelt jou een hoop frustratie en weggegooid advertentiebudget! Bovendien zorgt dit ervoor dat jij je kan focussen op dat wat je écht leuk vind. Mensen helpen om fitter en gezonder te worden.

Ik snap het als je het spannend vindt. Daarom kun je een gratis adviescall met mij inplannen. In ongeveer 30 minuten bespreken we wat voor jou slimme stappen zijn als het gaat om adverteren op social media. Interesse? Boek je gratis 30 min info call wanneer het jou goed uit komt!

Deel deze blog

Related articles

Tom Vandendijk

Sport & fitness blogger

Met een positieve mindset en een sportieve levensstijl ben ik continu op zoek naar de beste manieren om fitness professionals te helpen aan meer leads, leden en websitebezoekers.

Tom Vandendijk

Our personal favorites
Interessante tools

Content maker en planner: Canva Pro

Er is geen makkelijkere manier dan via canva Pro om al je templates, mockups en ebooks te maken! Als er een tool is die je zeker moet gebruiken als personal trainer, dan is het deze.

all-in-one software voor Personal Trainers en Online Coaches

Het is heel eenvoudig voor klanten om foto's, metingen en hun workouts bij te houden. Alle progressie van de klant wordt netjes in kaart gebracht op grafieken die je aan je klant kan laten zien. Je kan er heel makkelijk de gewenste programmatie in verwerken en je klanten habits geven

Content inplannen op alle platformen

Visueel plannen en analyseren van berichten voor Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter, Linkedin en Tiktok. Bespaar tijd, plan je posts op voorhand.

Voeg welkomstvideo toe op je website

Een welkomstvideo is dé manier om de websitebezoekers snel een duidelijke voorstelling te bieden van jouw bedrijf, gym of sportschool. Want waarom zou je een ellenlange introductietekst lezen als je met maar één klik een beknopte video kan bekijken?
Events & Webinars

The Fittest Agency

Volg ons op Instagram